Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

BREZPLAČNO DO RAČUNALNIŠKEGA ZNANJA! (za starejše, 20 ur izpopolnjevalni)

Mestna občina Ljubljana


Mestna občina Ljubljana
Brezplačno
Ljubljana
Po dogovoru
20 ur
Individualni tečaj

Informacije o programu

Ker želimo, da računalnik in internet uporablja čim več ljudi predvsem pa starejši, smo v Mestni občini Ljubljana pristopili k sistematičnemu računalniškemu opismenjevanju starejših prebivalcev. V ta namen smo že pred sedmimi leti pričeli s projektom brezplačnih računalniških tečajev za starejše prebivalce MOL ter jim na ta način približali informacijsko tehnologijo, brez katere danes skorajda ne gre.

Izjemen interes meščanov in zadovoljstvo več kot 10.000 tečajnikov, ki so se do sedaj udeležili usposabljanja, nam kaže, da smo se računalniškega opismenjevanja lotili na pravi način.

Usposabljanje poteka na sedežih četrtnih skupnostih, v skupinah do dvanajst tečajnikov, 3 -krat tedensko v dopoldanskem oziroma popoldanskem času in sicer:

20 – URNI IZPOPOLNJEVALNI RAČUNALNIŠKI TEČAJ

Tečaj je namenjen tistim, ki so že uspešno zaključili začetni in nadaljevalni računalniški tečaj ter tistim, ki računalnik že samostojno uporabljajo. Tekom tečaja se bodo naučili zahtevnejših oblik urejanja besedil, seznanili se bodo s socialnimi omrežji, digitalno fotografijo ipd.

VSEBINA

  • Še nekaj več o urejanju besedil
Spajanje dokumentov – izdelava serijskih pisem, oblikovanje in tiskanje nalepk (nalepke za zgoščenke, zvezke, kozarce z ozimnico), tiskanje naslovov na kuverte, izdelava čestitk z uporabo pripravljenih oblik in učinkov pisav.

  •  Facebook
Seznanitev s socialnimi omrežji.  Ustvarjanje osebne predstavitve (profila). Enostavno iskanje in dodajanje prijateljev. Odgovor na prošnjo za prijateljevanje. Ogled prijateljeve osebne predstavitve. Dodajanje naključno predlaganih prijateljev.
Objava novice (objava na oglasno desko), slike, videa, povezave. Ogled prijateljeve objave, komentar na objavo prijatelja. Ogled razdelka profil in odstranjevanje neželenih objav.
Nastavitve zasebnosti za posamezno objavo. Spreminjanje privzetih nastavitev zasebnosti. Nekaj splošnih napotkov za sprehajanje po Facebooku. Blokiraj osebo, odstrani prijatelja.

  • Digitalna fotografija – Picasa
Popravki fotografije: izravnava horizonta, svetlost in kontrasti, obrezovanje, rdeče oči, uporaba različnih učinkov na fotografiji.
Izdelava albumov s fotografijami, urejanje in shranjevanje. Objave fotografij v spletni galeriji. Pošiljanje preko elektronske pošte – optimizacija.
Predstavitev fotografij na računalniku in televiziji. Izdelava CD s slikami. Načini izpisa (pri fotografu, na tiskalnik), organizacija in arhiviranje  fotografij.

  •  Internet in elektronska pošta
Utrjevanje pridobljenega znanja s praktičnimi primeri.
Seznanitev z Google storitvami in uporaba oblaka (uporaba brezplačnih programov za pisanje besedil in delo s preglednico, razlaga pojma »oblak« in njegove prednosti).
Google Earth in www. geopedia.si – možnosti vsakodnevne uporabe, uporaba navigacije, katastrski podatki.
Uporaba orodij za medsebojno komunikacijo: internetna telefonija – Skype (namestitev, potrebna oprema, način uporabe), Blogger - pisanje spletnih dnevnikov.

Dodatne informacije dobite na spletni strani Mestne občine Ljubljana  http://www.ljubljana.si/si/mol/mestna-uprava/sluzbe/lokalna-samouprava/projekti, prijavite pa se lahko na sedežu vaše četrtne skupnosti ali v Službi za lokalno  samoupravo, tel. 306 48 62, ga. Vesna Bolle.

PRISRČNO VABLJENI!

Komentarji