Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Bodite pripravljeni! -Pripravljeni na obisk kariernega sejma!

Objavljeno: 17.04.2015
POIŠČITE NOVO ZAPOSLITEV
Službo imate, vendar razmislite, ali ste z njo zadovoljni? Je vaša zaposlitev varna, delodajalec skrbi za vas in vaš razvoj, ste za svoje delo nagrajeni po poštenih merilih? Vas cenijo in se dobro razumete s sodelavci? Če se vam zdi, da bi lahko bilo bolje, obiščite sejem in naredite nekaj, da kmalu dosežete boljše delovne pogoje.

PREVERITE SVOJO VREDNOST
Priporočljivo je, da tekoče spremljate aktualne ponudbe na trgu dela. Nikoli, sploh pa ne v teh časih, namreč ne veste, kako bo s poslovanjem vašega delodajalca v prihodnosti. Bodite proaktivni, prežite za dobrimi delovnimi priložnostmi in predstavite svoje prednosti podjetjem, ki nudijo dobre delovne pogoje.

SPOZNAJTE PRVEGA DELODAJALCA
Spoznajte slovenske delodajalce in se pogovorite s tistimi, ki odločajo o zaposlovanju v teh podjetjih. V kolikor ste kandidat, ki ga kakšno podjetje zaposluje, lahko s sejma odidete z dobrimi možnostmi za zaposlitev, v nasprotnem primeru pa boste dobili koristne napotke, kaj morate izboljšati, da tudi na vas v bližnji prihodnosti čaka služba.

KAJ JE NUJNO VEDETI?

1. RAZIŠČITE PODJETJA
Vnaprej raziščite podjetja, ki bodo na sejmu prisotna! Izberite tista, ki vas najbolj zanimajo, preberite si, s čim se ukvarjajo in katere pro le zaposlujejo – ali iščejo kadre vašega ali sorod- nega poklicnega pro la. Ugotovite, kaj iščejo pri kandidatih in kaj je (glavni) razlog, da iščejo novega sodelavca.

2. PRIPRAVITE GRADIVA

-  Informativen in pregleden življenjepis.
-  Certifikati in dokazila o formalnem izobraževanju ter druga pisna potrdila, certifikate in priporočila preteklih delodajalcev, ki vam povečujejo vrednost v očeh delodajalcev.
-    Pisma priporočila. Naredite kopije vaših treh najmočnejših priporočil.
-    Beležka ali rokovnik.

3. PRIPRAVITE PREDSTAVITEV
Pripravite svojo predstavitev. Veliko vaših sogovornikov vam bo na začetku pogovora dalo priložnost, da se jim predstavite. Pripravite kar se da jedrnato in usmerjeno predstavitev (največ 2-3 minute), v kateri predstavite svoje najpomembnejše prednosti in dosežke ter dodajte tudi, kaj konkretno lahko podjetju ponudite – kako boste rešili njihov problem.

-    Izvedite vse o delodajalcu, naredite raziskavo in s temiugotovitvami v mislih napišite primeren življenjepis.
-    Predstavite se kot nadpovprečen kandidat, izpostavite svoje dobre lastnosti in prikrijte slabe.  
-    Osredotočite se na konkretne delovne dosežke in rezultate v sklopu svojih delovnih izkušenj.
-    Uporabite vljuden, formalni slog pisanja, uporabite lepljive izraze.
-    Pripravite primerno strukturo življenjepisa, združite sorodne podatke v isti odstavek in le-te razporedite tako, da se logično nanašajo drug na drugega.
-    Ostanite verodostojni, izogibajte se klišejem in poskrbite, da življenjepis ne bo imel slovničnih napak. V življenjepis vnašajte resnične podatke in ne lažite!

ZA USPEŠEN OBISK SEJMA:

UREDITE SE

Prvi vtis bolj šteje in boljšega boste naredili, če pridete urejeni. Ni nujna klasična poslovna obleka ali kostim (razen če ciljate npr. na zaposlitev v banki), vsekakor pa imejte v mislih, da greste na intervju za zaposlitev. Trenirka ali umazane hlače in razvlečena majica niso primerna oblačila za (uspešen) zaposlitvenirazgovor.

PRIDITE PRAVOČASNO
Če pridete na sejem le eno uro pred zaprtjem, morda ne boste prišli na vrsto za razgovor pri izbranih delodajalcih, poleg tega pa bodo ti že precej utrujeni od celega dneva. Pridite raje kmalu po odprtju ali takoj po službi, da vas ne bo priganjal čas.

BODITE OPREMLJENI
S sabo imejte torbo ali vsaj mapo. Če boste dokumente, ki jih boste prinesli na sejem in prospekte, ki jih boste odnesli s sejma, hranili v lični torbi ali mapi, bo to naredilo boljši vtis na potencialne delodajalce, kot če (zmečkane) papirje hranite v plastični vrečki.

STRATEGIJA NAPADA
Pripravite si vrstni red, po katerem boste obiskovali izbrana podjetja. Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj morda čez nekaj ur.

DOBER PRVI VTIS
Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto. H kadrovikom pristopite sami in ne s skupino prijateljev, ki bodo le motili pogovor.

OBVLADAJTE POGOVOR
Kadrovika pozorno poslušajte, iz njega izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe. Med pogovorom bodite pozitivno naravnani.

UTRDITE DOBER VTIS Z AKCIJO PO SEJMU
Na sejmu ste s kadroviki navezali osebni stik in pustili dober prvi vtis. Verjetno ste si zapisali, s kom vse ste se pogovarjali; izkoristite priložnost in jim takoj po sejmu pošljite zahvalo za pogovor. Dopišite tudi motivacijsko pismo, v katerem poudarite, zakaj ste pravi kandidat za njih, priložite pa tudi morebitne dodatne dokumente, o katerih ste že govorili na sejemskem intervjuju (če ste naslednji kontakt že napovedali, bo imel še toliko večji vpliv). Kakorkoli že, s kontaktom po sejmu boste kadrovika ponovno spomnili na to, da ste dober in proaktiven kandidat in zagotovo vas ne bo tako lahko pozabil. Pozanimajte se tudi, kdaj lahko pričakujete povratno informacijo, vendar ne bodite preveč vsiljivi.

KONTROLNI SEZNAM
PRED SEJMOM
Izbral/-a in raziskal/-a sem podjetja, ki jih bom obiskal/-a.
Pripravil/-a in vadil/-a sem svojo predstavitev za otvoritev pogovora.
Natisnjenih imam dovolj kopij življenjepisa in ostalih dokumentov, ki jih potrebujem.
Pripravljena imam vprašanja za delodajalce.
Izbral/-a sem oblačila, ki so primerna za zaposlitveni razgovor.
NA SEJMU
Pred vsakim obiskom posamezne stojnice se zberem in pomislim, kaj je moj cilj.
Sam/-a pristopim k delodajalcu.
Obnašam se profesionalno, prijazno in pazim na govorico telesa.
Na koncu razgovora se delodajalcu zahvalim za njegov čas.
Po vsakem obisko stojnice si uredim zapiske posameznega obiska.
PO SEJMU
Uredim poslovne vizitke in zapiske.
Delodajalcem pošljem zahvalo za pogovor in motivacijsko pismo, v katerem še enkrat poudarim, zakaj sem pravi kandidat za njihovo podjetje.

Več na http://kariernisejem.com/.

Komentarji