Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Kako spremeniti karierno pot?

Objavljeno: 09.04.2014

Usklajevanje vaših želja in tržnih potreb

Potrebe po znanju in poklicih se z razvojem sodobne tehnologije spreminjajo, zato se je potrebno ves čas prilagajati, se učiti in obenem slediti svojim željam po kariernem razvoju. Človek, ki v življenju dela tisto, kar si želi, je nedvomno bolj zadovoljen sam s sabo in s svojim življenjem. Za vse tiste, ki bi želeli spremeniti karierno pot in delati tisto, kar vas veseli, smo pripravili nekaj okvirnih napotkov, s katerimi boste precej lažje pričeli novo pot.

Zapišite želje!

Psihologi poudarjajo, da bi moral imeti vsak človek listo želja in ciljev, ki jih želi v življenju izpolniti. Motivacija za njihovo uresničitev bo v tem primeru veliko večja.

Zapišite: Nikar ne oklevajte in napišite natančno listo želja ter seznam vseh ciljev, ki jih želite v prihodnosti doseči. Povsem razumljivo se bo ta seznam v času spreminjal, saj se nenazadnje spreminjajo tudi naše želje.

Pogled v prihodnost: Poskusite si natančno zamisliti, kakšno življenje pričakujete čez 10 let. Kje se vidite? Kakšen cilje želite doseči? Nikar ne bodite skromni, marveč povsem iskreno zapišite vse želje, ki jih imate.

Kadar so želje zapisane, jim veliko lažje sledimo, saj jih lahko v nasprotnem primeru pozabimo. Če so zapisane, pa se nam to enostavno ne more zgoditi. Skozi čas boste lahko odkljukali določene cilje, ki ste jih že dosegli. Občutek je naravnost fantastičen!

Načrtujte: Nikar ne bodite strogi do sebe v smislu, da si določite nerealne časovne okvirje. Vsaka stvar zahteva svoj čas in nič drugače ni pri načrtovanju karierne poti ter doseganju ciljev. Pomislite, katere sanje iz preteklosti želite uresničiti, kaj želite postati in s čim se želite ukvarjati v življenju ter jih razdelite na več manjših ciljev, ki si sledijo in določite realni časovni okvir za njihovo uresničitev.

Ustvarite pogodbo: Se vam zdi to precej smešno? Pomislite - podpora prijateljev in sorodnikov je izjemno pomembna, še bolj pomembno pa je, da nekomu zaupate svoje načrte in osebo pooblastite, da vas spremlja in usmerja. V pogodbi bodite jasni kaj od osebe pričakujete in na kakšen način naj vas spremlja. Lahko se dogovorite tudi za tedenske sestanke na katerih boste osebi poročali o napredku, o ciljih ter o težavah s katerimi se srečujete.

Majhni koraki za velike cilje

Zagotovo ste že slišali za pregovor 'Počasi se daleč pride'. To še kako drži pri načrtovanju in spreminjanju karierne poti. Zavedati se je potrebno, da se določene stvari ne naredijo v kratkem času.

Plan uresničevanja ciljev: Za uresničitev zadanih ciljev je potreben natančen načrt in analiza delovnih mest, za katera se boste potegovali v prihodnosti. Pozanimajte se, kje v vaši okolici lahko delo opravljate. Če imate cilje zastavljene izven Slovenije - nič za to. Dobro je, če razmišljate izven okvirjev in resnično sledite svojim sanjam.

Kadar gre za korenito spremembo karierne poti je tudi priporočljivo narediti test. Najbolje je, da najdete prijatelja, znanca oziroma osebo, ki bi vam lahko predstavila delovno mesto oziroma karierno pot, katero si želite. Tako boste natančno videli, kaj lahko v novi karieri pričakujete in če so vaša pričakovanja realna. Obenem se boste tako tudi pripravili na ovire, ki jih boste morebiti imeli v prihodnosti.

Določite korake in cilje

Poznamo kratkoročne ter dolgoročne cilje. Dolgoročni cilji so veliki cilji. Do njih pridemo postopoma, kar pomeni, z več kratkoročnimi cilji. Korak za korakom.

Kot začetnik v določeni karierni poti boste morali veliko časa posvetiti samemu učenju ter spoznavanju. Prilagajanje mora biti vaša osnovna dobra lastnost. Nikar ne bodite presenečeni, če boste morali kakšno stvar narediti prostovoljno. Hkrati je dobro, da neprestano mrežite oziroma nabirate kontakte, ki bi vam lahko pomagali pri nadaljevanju vaše poti. Vsi, ki so kdajkoli spremenili karierno pot se strinjajo, da celoten postopek nikakor ni bil lahek, vendar se je na koncu še kako izplačalo.

Dobro opravljanje dela in nagrajevanje

Vsak dosežen kratkoročni cilj v vaši karierni preusmeritvi je izjemno velik dosežek. Pomembno je, da se znate primerno nagraditi. Verjamemo, da je že sam dosežen cilj velika nagrada, a z nagrajevanjem si lahko motivacijo in željo po nadaljnjem uspehu še malce zvišate.

Vsaka pot ima vzpone in padce

Nikar se ne bojte padcev! Vsaka karierna usmeritev ima vzpone ter padce, pravi uspeh pa je takrat, ko premagamo padce in nadaljujemo pot proti zastavljenim ciljem. Majhni koraki vas bodo pripeljali do uspeha in uresničitev sanj, pa naj bodo to otroške sanje ali pa želje, ki ste jih dobili tekom vaših življenjskih izkušenj. Pomembno je, da teh želja ne zanemarite in sledite svojim sanjam!

Komentarji