Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

10 nasvetov za učinkovito pisanje življenjepisa

Objavljeno: 19.12.2012

Slej ko prej se boste srečali s prijavo na zaposlitveni oglas. Vaša vstopnica na zaposlitveni intervju je zagotovo dobro pripravljen življenjepis. S tujko mu pravimo tudi curriculum vitae ali skrajšano kar CV. Kaj torej vključiti, da naša prijava ne bo romala direktno v koš?

Pisanje življenjepisa niti ni takšen problem, ko enkrat razumete kako ga sestaviti in kaj vanj vključiti. Prvi bo šel od rok nekoliko težje, potem pa vedno lažje, saj boste le dopolnjevali in prilagajali osnovo. V nadaljevanju je nekaj smernic za pripravo učinkovitega življenjepisa. Na tej povezavi najdete še dodatna navodila za pripravo in primere življenjepisa.

Postavite trdno osnovo

Svoj življenjepis lahko sestavite na različne načine, saj ni neke univerzalne metode, ki vam bo zagotovila zaposlitveni intervju. Vseeno pa obdržite ustaljene elemente CV-ja. To so: kontaktni podatki, izobrazba, kvalifikacije in dodatna izobraževanja, delovne izkušnje z relevantnimi opisi zadolžitev in dosežki. Ne pozabite niti na reference.

Ključ je v predstavitvi

Uspešen življenjepis je vedno pripravljen z vso pozornostjo. Podatki so jasno predstavljeni in natisnjeni na bel papir. Kadar pošiljate svojo prošnjo po klasični pošti, jo pošljite v A4 kuverti, da vaš CV ne bo dosegel kadrovika prepognjen ali pomečkan. Poskrbite, da bo besedilo enostavno berljivo in da struktura omogoča hitro iskanje želenih podatkov.

Ključni del vaše predstavitve je zgornja tretjina prve strani. Človeško oko bo najprej tam iskalo pomembne podatke, zato poskrbite, da jih bo našlo.

Omejite dolžino besedila

Če bo vaš življenjepis že na prvi pogled deloval kot roman, potem imate malo možnosti, da ga bo kdorkoli sploh prebral. Ostanite na največ dveh A4 straneh. Ostanite kratki in jedrnati. Če morate kakšno stvar predstavite bolj detajlno, jo dodajte kot prilogo (portfolio). Poleg vaše prošnje, bo kadrovik prejel še nekaj deset (v krizi tudi nekaj sto) prijav na razpisano prosto delovno mesto. Mislite, da se bo spopadel z izzivom in prebral vse CV-je v celoti?

Besedilo zaposlitvenega oglasa je besedilo vašega CV-ja

Ko je delodajalec pripravljal besedilo zaposlitvenega oglasa, je imel v mislih idealnega kandidata. Zato v svojem življenjepisu uporabljajte enake izraze, kot jih je pisec uporabil v opisu prostega delovnega mesta. Če se išče vesten in natančen kandidat, potem nikakor ne napišite kako zelo ste kreativni. Poskušajte ugotoviti katera je ključna beseda v zaposlitvenem oglasu in jo uporabite že v naslovu.

Prijavo prilagodite delodajalcu in / ali prostemu delovnemu mestu

Ne pošiljajte enakega življenjepisa na vsa razpisana mesta. Ta sistem se ne bo obnesel. Vsako poslano prošnjo prilagodite delovnemu mestu, ki ga zasledujete. Svoja znanja in izkušnje predstavite tako, da bodo kar najbolje sovpadala z delovnimi zadolžitvami v oglasu. Podatke, ki jih ni mogoče navezati na razpisano delovno mesto, lahko mirno izpustite.

Znanja, izkušnje in veščine

Naštevanje vseh svojih relevantnih znanj, izkušenj in veščine zna biti precej suhoparno. Poskrbite, da bodo vaše izkušnje štrlele iz množice. Pomislite na glavne prednosti (to so tiste, ki jih vaša konkurenca ne poseduje) in jih ustrezno predstavite. Če boste vključili znanja, ki niso relevantna za delovno mesto, poskrbite, da bodo predstavljena v navezavi s službo. Če vsak večer tečete, to še ne pomeni, da ste dober kandidat. Napišite, da ste nepopustljivi in vztrajate do konca, kar dokazujejo trije odtečeni maratoni.

Interesi in osebnostne lastnosti

Vse kar boste tukaj napisali se mora navezovati na želeno zaposlitev. Dejstvo, da v prostem času radi sadite rožice, vam bo pomagalo le do službe v vrtnariji ali cvetličarni. Izogibajte se naštevanju kakršnegakoli pasivne oblike preživljanja prostega časa. Če popoldneve preživljate zleknjeni pred televizijo, to obdržite zase.

Reference

Reference naj bodo pika na i vašega življenjepisa. Direktorji so po navadi precej zaposleni, zato si referenco napišite sami in jo ponudite v podpis. Tako boste imeli referenco po svojem okusu, bodočemu delodajalcu pa boste sporočili, da ste z bivšim še vedno v dobrih odnosih. Ne mogoče je reference pripraviti za vsako prijavo, zato pomislite na vsa delovna mesta, na katera se boste prijavili in pripravite referenco, ki bo kolikor toliko univerzalna.

Fotografija da ali ne?

Glede vključevanja fotografije življenjepisu se krešejo mnenja. Če jo boste vključili, poskrbite da bo le ta profesionalna portretna fotografija. Vaša slika z dopusta, na kateri ste pomanjkljivo oblečeni in s kozarcem v roki, ne bo najbolj primerna. S sliko delodajalcu sporočate, da ste resna oseba, ki se ne skriva za besedami. Vendar imejte v mislih, da lahko vaša fotografija odvrne delodajalca, da vas povabi na intervju.


Ne glede na to kako se boste odločili, ekipa izobraževalnega portala PortalZnanja.com vam želi veliko uspeha pri pisanju življenjepisa in posledično na zaposlitvenem intervjuju.

Komentarji