Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Izberite svoje ciljno prosto delovno mesto

Objavljeno: 09.11.2012

Pred iskanjem novega dela si vzemite nekaj časa in premislite, kakšno delo si želite. Brez izbranega cilja (prostega delovnega mesta) boste težko tekmovali na trgu dela, kjer so vaši konkurenti iskalci, ki točno vedo, kaj bi radi delali, in imajo pripravljene odgovore na vse ovire, ki se lahko pojavijo pri iskanju tega dela.

Konkurenca

Na trgu dela niste sami. Zmagujejo tisti kandidati, ki natančno vedo, kaj želijo delati in znajo to podjetjem tudi povedati.

Kaj se zgodi iskalcem brez ciljnega delovnega mesta?

Prijava
Predstavljajte si, da nimate predstave o prostem delovnem mestu, ki ga želite opravljati. Nekje vidite oglas za projektnega vodjo prehrambnega izdelka. Ker v grobem ustrezate zahtevam oglasa, se prijavite. Vaš življenjepis je pripravljen na splošno, ne poudarja vaših izkušenj in znanj, ki bi vam koristila na tem delovnem mestu. Delodajalec bo zato v vaši prošnji težko videl ustreznega kandidata.

Intervju
Kljub temu nekako pridete do prvega intervjuja. Poleg vas se intervjuja udeleži še pet kandidatov, ki si prav tako želijo delati na tem delovnem mestu. Pripravljeni so na vsa vprašanja kadrovikov, njihovi odgovori so polni razlogov, zakaj zaposliti ravno njih. Vsaka njihova gesta kaže na to, da jih področje dela resnično zanima in želijo delati ravno na tem področju. Ker si želijo tega prostega delovnega mesta, izžarevajo pozitivno energijo, komaj čakajo, da začnejo delati. Dosti vedo o industriji in področju dela, poznajo podjetje ipd.

Selekcija
Ko bo zaposlovalec premišljeval, kateri izmed šestih kandidatov je najprimernejši za prosto delovno mesto, se bo spomnil energije in odnosa, ki so ga kandidati pokazali na intervjuju. Kdo je dajal najboljše vibracije, zagotovila, da ve, kako opravljati delo? Potem bo pogledal še spremna pisma in življenjepise in najprej izločil tiste, ki so nanj pustili najslabši vtis. Če razpisano delovno mesto ni del vašega ciljnega dela, potem zelo verjetno ne boste maksimalno pripravljeni za intervju in za »boj« z ostalimi, bolj ciljno usmerjenimi kandidati.

Tudi če uspete dobiti delo, ki vas ne zanima preveč, dolgoročno ne boste zadovoljni. Delo vam bo odveč, slabše ga boste opravljali, slej ko prej boste znova iskali novo delo. Če pa boste pred začetkom iskanja dela vedeli, katera delovna mesta vas zanimajo, in se na iskanje le-teh ustrezno pripravili, bo vaš iskalni trud zelo verjetno bogato poplačan.

Spoznajte se!
Odgovorite si na naslednja vprašanja. Pomagala vam bodo pri definiranju delovnega mesta, ki bi vam ustrezalo:

- Katere so vaše glavne vrednote? (Kariera, družina, reševanje svetovnih problemov …)
- Kaj so vaša osebna zanimanja? (Hobiji, profesionalni interes ipd.)
- Pri kakšnem delu ste se v preteklosti najbolj izkazali?
- Kaj ste se najraje igrali, počeli v otroštvu?
- Katere so po vaše osrednje lastnosti, sposobnosti, veščine in znanja? 
- Kakšen je vaš značaj? (Temperamenten, zadržan itd.)
- Koliko bi radi zaslužili?
- Ali vam je bolj všeč delo z ljudmi, s predmeti ali podatki? 
- Kaj imate radi in kaj na delovnem mestu sovražite? 
- V kakšnem delovnem okolju bi raje delali? Korporativno (kravate) ali inovativno (metuljčki)?
- Kako si predstavljate vašo komunikacijo z nadrejenim in sodelavci? Kakšne sodelavce pričakujete? Timske ali individualiste?
- Po kakšnem urniku bi radi delali in kako bi to vplivalo na vaše privatno življenje?
- Koliko časa ste pripravljeni vložiti v tedensko delo?
- Kakšne odgovornosti na delovnem mestu ste pripravljeni sprejeti?
- Kje bi radi delali? Bi se preselili, koliko daleč stran od doma?

Poglejte odgovore. Ali imajo smisel? Če bi radi zaslužili 2000 EUR mesečno, delali pa bi v neprofitni organizaciji in le 40 ur tedensko z minimalnimi odgovornostmi, boste težko našli takšno delo.

Odgovori na prejšnja vprašanja vam bodo pomagali pri oblikovanju delovnih mest, na katerih bi lahko delali in za katere imate realne možnosti. Izberite realistični cilj – delo, ki bi vas zadovoljilo že sedaj in bi ga bili sposobni učinkovito opravljati. Ne iščite dela, ki ga ne zmorete! Ne morete postati operni pevec, če nimate posluha, pilot letala, če nimate ostrega vida; če ste novopečeni ekonomist, ne morete kandidirati za člana uprave ali direktorja velikega podjetja.

Preden izberete delovna mesta, ki jih boste zasledovali, si vzemite nekaj časa za premislek. Kaj sploh pričakujete od dela? Ali pojmujete delo le kot način za pridobivanje sredstev za preživetje, želite mogoče razviti uspešno kariero, iščete manj ali bolj odgovorno delo? Da se ne bi odločili za delo, ki bi vas pahnila v nezadovoljstvo, razčistite pri sebi, kdo sploh ste in kaj si želite.

Zakaj določiti vaše ciljno delovno mesto?
Če boste natančno vedeli, katera prosta delavna mesta vas zanimajo in ustrezajo vašim znanjem, boste:
- bolj pripravljeni na prijave in intervjuje za ta delovna mesta;
- lažje komunicirali z zaposlovalci, ker boste poznali panogo, terminologijo, konkurenco itd.;
- svoj trud usmerili v iskanje del, ki jih želite delati, ne pa izgubljali časa z deli, ki vas ne zanimajo preveč, za katere ne morete uspešno tekmovati.Ekipa izobraževalnega portala vam želi veliko uspeha pri iskanju pravih prostih delovnih mest.

Komentarji