Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Kako dobro izkoristiti izobraževanja za iskanje zaposlitev v kriznih časih?

Objavljeno: 08.08.2012
Kriza je najslabše kar se lahko zgodi iskalcu zaposlitve. Prosta delovna mesta postajajo vse redkejša, kandidatov, ki se na njih prijavljajo, pa vse več. Konkurenca postane neizprosna, zato je potrebno narediti korak naprej. To, da imate dobro pripravljen življenjepis je lahko premalo, če v njem ni potrebnih znanj in izkušenj.

Toda kje najti potrebna znanja in izkušnje? Če imate bogato kariero za seboj, to ne bo prevelik problem. V kolikor pa ste iskalec prve zaposlitve, potem ste res v nezavidljivem položaju. Vendar vam zaradi tega ni treba metati puške v koruzo saj izkušnje in znanja lahko pridobite. In kar je najbolj pomembno, pridobite jih lahko brez večjih stroškov.

Poiščite podjetje, kjer so vas pripravljeni zaposliti kot prostovoljca. Za svoje delo sicer ne boste prejeli plačila, vendar boste v zameno pridobili nekaj dragocenih izkušenj. Izgubiti nimate kaj, poskušajte pa se dogovoriti, da vam plačajo vsaj malico in morebitne potne stroške. In če se boste izkazali, vam morda ne bo potrebno niti iskati novih zaposlitev, saj vam jo bo podjetje kar samo ponudilo.

Če ste brez resnega dela, potem imate na voljo obilico časa, ki ga je najbolje izkoristiti za izobraževanja in dodatna usposabljanja. Ne boste verjeli, ampak ponudba brezplačnih izobraževanj je pri nas precej bogata. Tudi na največjem izobraževalnem portalu PortalZnanja.com je zavihek, kjer boste našli tovrstne oglase. Ponudba je zares pestra, zato boste zagotovo našli tudi kaj sebi primernega.

Delodajalci v večini primerov ne marajo pasivnih iskalcev zaposlitve. Luknja v življenjepisu je lahko velika ovira pri povabilu na zaposlitveni intervju. Precej drugače izgleda, če to luknjo zapolnite s kopico opravljenih tečajev in delavnic. Delodajalcu boste dali vedeti, da ste proaktivna oseba, ki ne poseda naokrog križem rok. In taka oseba je zagotovo primerna za večino delodajalcev.

Ko boste dodobra napolnili svoj CV z izobraževanji in delovnimi izkušnjami (oboje popolnoma brezplačno, česar pa delodajalec ne ve), boste lažje našli zaposlitev. Nastavite si brezplačno obveščanje, tako o brezplačnih izobraževanjih, kot tudi o prostih delovnih mestih. Tako ne boste spustili nobene dobre priložnosti več.

Za konec še najboljši nasvet, kar jih iskalec zaposlitev lahko dobi. Zapomnite si, da službo vedno dobijo najboljši iskalci in ne najboljši kandidati. To v praksi pomeni, da do delovnega mesta pride lahko tudi iskalec, ki nima toliko izkušenj kot njegov konkurent, vendar se za službo bolj potrudi. Kakorkoli, dajte vse od sebi pri iskanju in nikoli ne obupajte.


Komentarji