Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Kaj storiti, če pristanem na Zavodu za zaposlovanje?

Objavljeno: 08.08.2012
Zavod za zaposlovanje je zagotovo kraj, ki se mu večina poskuša izogniti v velikem loku. Vendar so časi na žalost taki, da se bo veliko iskalcev zaposlitve slej ko prej srečalo z njim. Mi vam želimo, da se vam to ne bi zgodilo, za vsak primer pa smo pripravili nekaj osnovnih informacij.

Preden boste deležni česarkoli od Zavoda za zaposlovanje, je potrebna prijava v evidenco iskalcev zaposlitve. Na voljo sta dve evidenci. V evidenco brezposelnih oseb se vpišejo tisti, ki so ostali brez zaposlitve oziroma se z iskanjem zaposlitve srečujejo prvič. V evidenco iskalcev zaposlitve pa se lahko vpišete tudi, če ste trenutno zaposleni, vendar imate občutek, da je vaše delovno mesto ogroženo.

Evidenca brezposelnih oseb je namenjena vsem, ki nimajo zaposlitve. Pogoj je seveda, da ste sposobni za delo in imate namen aktivno iskati novo službo. Ta evidenca je pogoj tudi, če hočete uveljavljati denarno nadomestilo za primer brezposelnosti. Posledični se v to evidenco ne morete vpisati, če ste zaposleni ali samozaposleni, ste pokojninsko in invalidsko zavarovani kot kmetje, ste klasično upokojeni oziroma imate status šolajočega.

Prijavo na Zavod za zaposlovanje lahko opravite na več načinov. Najbolj enostavna je prijava preko spletne strani, prijavo lahko opravite osebno na uradu ali v ta namen pooblastite osebo, ki bo to opravila namesto vas. Po opravljeni prijavi boste prejeli tudi ustrezno potrdilo.

Večino verjetno zanima kako je z denarnim nadomestilom za čas brezposelnosti. Tukaj se stvari precej hitro spreminjajo, ponavadi na slabše. Trenutno vam pripada nadomestilo za 3 mesece, če ste bili zaposleni za obdobje daljše od 9 mesecev. Pol leta boste prejemali nadomestilo, če ste bili v delovnem razmerju več kot 5 let. In tako naprej. Najdaljše nadomestilo v trajanju 25 mesecev prejmejo le tisti pred upokojitvijo, saj je pogoj več kot 25 let delovne dobe pri minimalni starosti 55 let.

Vlogo za nadomestilo lahko oddate preko spleta ali na uradu za delo. Vlogi priložite zadnjo pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o višini osebnih prejemkov za zadnjih 8 mesecev. Pomembno je, da vlogo oddate prek kot v 30-ih dneh po preteku delovnega razmerja. Poleg tega se morate tudi zdravstveno zavarovati, kar se ne zgodi avtomatsko ob prijavi na Zavodu za zaposlovanje. Zavarovani ste samo za čas, ko prejemate nadomestilo za čas brezposelnosti. V nobenem primeru Zavod ne krije stroškov dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Zavod za zaposlovanje ponuja še kopico storitev, ki so na voljo iskalcem zaposlitve. Med njimi boste deležni kariernega svetovanja, informiranja o trgu dela, orodja za samostojno vodenje kariere in drugih izobraževalnih programov. Izkoristite vse, kar vam je na voljo. Če razmišljate o samozaposlitvi, povprašajte za možnost prejema subvencije v višini 4.500€. Pogoj za subvencijo je, da ste prijavljeni na Zavodu vsaj 3 mesece, vaša samozaposlitev pa se ne sme prekiniti vsaj dve leti.

Za več informacij se obrnite direktno na svetovalce Zavoda ali obiščite njihovo spletno stran. Ekipa izobraževalnega portala vam želi čim manj zapletov pri iskanju vaše zaposlitve.

Komentarji