Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

5S

O'Ken


O
300,00 €
Cena vsebuje DDV
Prikaži brez DDV
Po dogovoru
Po dogovoru
20 ur
Izobraževanje za podjetja

Informacije o programu

 

Program 5S

5S pomeni red in čistočo v delovnih procesih. Pomeni urejeno skladišče, pospravljeno orodje kakor tudi urejanje datotek na disku, pospravljanje pošte, itd.

Tako kot večina japonskih pristopov k organizaciji dela je 5S tako samoumeven, da je prva reakcija: SAJ to pa itak vedno delamo ....

In to je tudi res. Zakaj potem 5S?

Ker je to sistematičen organiziran pristop, ki spreminja klimo v organizaciji in omogoča nov način komuniciranja, enostavno postavitev ciljev in preverjanje realizacije.

Pravijo, da imamo v vsaki akciji tri glavne komponente:

 • Najprej premislimo kaj hočemo (postavimo cilje)
 • Nato povemo kaj bomo naredili (zagotovimo vire, se obvežemo)
 • In to tudi zares naredimo.
 • Prvi korak v 5S je odstranitev nepotrebnih materialov, orodij, postopkov, dokumentov in informacij. Kar ne potrebujemo preprečuje uporabo tistega kar rabimo. Primer nepotrebne izgube je iskanje naslova ali telefonske številke.

  Drugi korak je pregledna razporeditev materialov, orodij in informacij. Pravilo: vsak material na svoje mesto, vsako orodje ima svoje stalno mesto. Preglednost in jasne oznake so karakteristike tega koraka.

  Tretji korak je čiščenje. Samo čiste in označene delovne površine omogočajo preglednost. Ta pristop je na Daljnem vzhodu logičen, filozofija Feng Shui zahteva najprej odstranjevanje nepotrebne navlake in čiščenje, ki naj omogoči pretok energije, šele nato vnos cvetja in drugih izboljšav.

  Četrti in peti korak sta namenjena spremembam v organizaciji dela, ki naj zagotovi stalno vzdrževanje doseženega stanja.

  Veliko podjetij in posameznikov izvaja 5S, pa še vedno odkrivajo nove in nove načine za boljše delo in večjo preglednost.

  Komentarji