Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Obvladajte stres

Objavljeno: 17.04.2012

Pripravili smo vam nekaj nasvetov iz zakladnice modrosti Dale Carnegieja, avtorja številnih svetovnih uspešnic in utemeljitelja najbolj uspešnega treninga za razvoj osebnih in poslovnih potencialov na svetu.

Ste tudi vi zasuti z delom? Ali tudi vas obremenjujejo vedno nove dodatne naloge? Marsikdo izmed nas se je že navadil na stres, povezan z delom. Pozabljamo pa, da je stres skoraj vedno kontraproduktiven in lahko resno škoduje našemu zdravju, če ga predolgo toleriramo. Oglejte si naslednjih nekaj predlogov Dale Carnegieja za zmanjševanje učinkov stresa na vaše življenje.


1. Živite zdravo
                                  
Dobro zdravje je odlična zaščita proti stresu. Za ohranjanje zdravja so pomembni trije pogoji: zdrava hrana, dovolj počitka in redna fizična aktivnost. Če ste doslej zanemarjali svojo kondicijo, je dobro, da se pred začetkom novih telesnih aktivnosti posvetujete z zdravnikom.


2. Kadar je treba, recite »NE«       

In kdaj je treba? Prepoznajte vaše časovne omejitve in prag stresa, s tem se boste izognili sprejemanju prevelikega števila obveznosti. Presodite, katero delo je zares pomembno in postavljajte si prioritete. Nekatere naloge delegirajte sodelavcem ali pa se odkrito pogovorite z vašim nadrejenim o vaših zadolžitvah in nalogah.

3. Privoščite si odmore
                       
Če je vaš delovni dan naporen in stresen, si privoščite tudi kakšen nenačrtovan odmor, da se sprostite. Sprehodite se, izvedite dihalne vaje ali poklepetajte s sodelavcem.

4. Ne bodite perfekcionisti
                 
Ali tudi vi opravljeno delo večkrat preverjate, četudi že drugič niste našli nobene napake? Zelo pomembno je, da stremite k odličnosti. Ni pa priporočljivo, da si sami povzročate stres s tem, da si postavljate nedosegljive standarde. Samoanalizirajte se in ugotovili boste, da je tako vedenje posledica strahu pred kritiko in zavrnitvijo. To vam bo pomagalo, da boste postali manj napeti in bolj motivirani za delo.    

Stres je stalni spremljevalec našega življenja. Zelo pomembno je, da ga spoznamo in ublažimo njegove učinke. Manifestira se s kratkotrajnimi fizičnimi in psihičnimi simptomi. Daljše delovanje stresa na naš organizem lahko povzroči nastanek psihosomatskih bolezni.

Negativni stres naj postane pozitiven in te vrste stres bo deloval na nas motivacijsko na vseh življenjskih področjih.

Preverite vsa izobraževanja s področja premagovanja stresa.

Komentarji