Največji slovenski spletni izobraževalni portal
Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Čarovnija motivacije

Objavljeno: 02.04.2012

Ste kdaj doživeli čarovnijo na delovnem mestu – poseben trenutek, ko ste bili popolnoma motivirani in vas nič ni moglo ustaviti? To je dokaz, da smo sposobni ustvariti mnogo boljše rezultate, kot jih dosegamo običajno. Raziskave so pokazale, da nas večina dela s približno 20-odstotno učinkovitostjo. Če bi lahko vsem zaposlenim podtaknili ogenj, kakšno tekmovalno prednost bi dobili! V svoji karieri sem nekajkrat doživel takšen ogenj in rezultati so bili zmeraj spektakularni. Navedel bom nekaj primerov in z njimi poskušal izpostaviti dejavnike, ki prinesejo pozitivno spremembo.

Ko sem pred nekaj leti prodal svoje podjetje Catalytica Pharmaceuticals Inc., sem se znašel na prelomnici. V tem obdobju so na veliko žalost zdravniki ugotovili, da je moja žena Jane zbolela za rakom. Napisala je scenarij z naslovom What matters most in vlogo namenila najini hčeri Polly, ki je igralka. Filmskim studiem je bila zgodba všeč, niso pa sprejeli Jane v vlogi režiserke.

Film smo posneli sami
Sam nisem vedel ničesar o filmih, niti nisem imel želje, da bi delal na tem področju. V iskanju izziva in glede na okoliščine, v katerih sva bila, sem Jane predlagal, da film posnameva sama. Producenti v Hollywoodu so mislili, da sem nor. Kaj pa jaz vem o snemanju filmov? Pripravil sem proračun in zaposlil producenta, ki nama je pomagal izbrati igralce in ekipo. Ker sem malo pred tem prodal svoje podjetje, smo si lahko privoščili financiranje filma.

Posneli smo ga v malem mestecu v zahodnem Teksasu. Jane je videla dokončan film, a je žal čez mesec dni izgubila bitko s svojo težko boleznijo. Ni verjela, da bo film šel v distribucijo, saj 99 odstotkov vseh posnetih filmov nikoli ne pride na zaslone. Bil sem motiviran in film želel pripeljati do gledalcev. Ko sem se odločil za distribucijske posle, sem uspel podpisati triletno pogodbo za distribucijo z Lifetime Movie Channel, največjo kabelsko televizijo na svetu. Od takrat je film v distribuciji na kabelski televiziji v 19 državah, tudi na Češkem. Lifetime je pred kratkim podaljšal pogodbo za štiri leta.

Kaj me je pripeljalo do uspeha pri tem projektu
Bil sem strastno predan sanjam svoje ljubljene žene. Na kratko, hotel sem ustvariti pozitivno spremembo v njenem svetu.

Drug primer
… je lahko prav tako koristen. Leta 1995 smo v Catalytici intenzivno razmišljali o prehodu na področje farmacije. Pri tem sem potreboval trojico ključnih ljudi: strokovnjake s področij razvoja poslovanja, raziskovanja in razvoja ter inženiringa. V podjetju smo v teh oddelkih že imeli tri nadarjene ljudi, a smo jih zaradi slabih rezultatov nameravali odpustiti. Bili so uporniški in nemotivirani. Odločil sem se tvegati.

Pogovoril sem se z vsemi tremi, Georgeom, Petrom in Markom, ter jim postavil naslednjih šest vprašanj:
- Kaj je zate na profesionalnem področju najpomembneje?
- Kje želiš v poslovnem smislu biti čez pet let?
- Katero vlogo misliš, da lahko prevzameš ob našem prehodu v farmacijo, in v kateri smeri boš nadaljeval, če boš dobil priložnost?
- Kakšne so tvoje prednosti?
- Na katerih področjih se lahko izboljšaš?
- Kako ti lahko pomagam, da dosežeš svoj cilj?

Odgovori na ta vprašanja zelo pomagajo pri dodeljevanju del zaposlenim in boljšem pozicioniranju zaposlenih v organizaciji. Trojici sem pisno pojasnil, kaj morajo storiti, da bi uspeli. Določili smo letne cilje, nato pa sem jim v skladu z njihovimi zahtevami in po svojih zmožnostih ponudil pomoč. S trojico sem četrt leta delal na povečevanju timskega duha in izboljševanju skupnega načrta. George, Peter in Mark so zaradi svojih zaslug kmalu postali podpredsedniki svojih oddelkov v Catalytica Pharmaceuticals Inc. V manj kot petih letih so pomagali razviti posel in povečati organizacijo s tremi zaposlenimi in brez finančnih uspehov v organizacijo z 2000 zaposlenimi in 500 milijoni dolarjev letnega prometa. Vsak od njih je imel drugačno motivacijo. George je želel biti spoštovan (ego), Peter je želel moč (potreba po kontroli), Mark pa je želel denar.

Ko so zadovoljene osnovne potrebe po hrani, domu in udobju, se pojavijo štirje glavni motivacijski dejavniki:
- potreba po ustvarjanju pozitivne spremembe,
- ego – potreba po sprejemanju in priznanju,
- moč – potreba po vzpostavljanju kontrole,
- denar.

S postavljanjem zgoraj navedenih vprašanj lahko natančno določite, kaj motivira vaše zaposlene. Tako boste videli, da lahko kot menedžer ustvarite pogoje, v katerih bodo vaši zaposleni zadovoljevali svoje potrebe. V takih pogojih bodo vaši zaposleni delovali pametneje in bolje kot mislite, da je sploh mogoče. In kar je najpomembneje, rezultati bodo daleč nad pričakovanimi. Ta strategija je temelj za ustvarjanje uspešnih organizacij.

O avtorju
Dr. Cusumano je človek, ki je svoje prvo podjetje s samo dvema zaposlenima razvil v organizacijo s 1700 zaposlenimi in ga na koncu unovčil za dobro milijardo dolarjev. Dobro zna zavrteti svet. Je strokovnjak na področju nanotehnologije in nekdanji direktor oddelka R & D v Exxonu, drugi največji ameriški organizaciji. Exxon je zapustil, da bi ustanovil organizacijo Catalytica LLC, ki je razvila nekaj najpomembnejših zdravil, nato pa jo za astronomsko vsoto prodal podjetju DSM Pharmaceutical. Dr. Cusumano v tem članku na podlagi lastnih izkušenj pripoveduje o velikem pomenu intrinzičnih motivacijskih dejavnikov za razvoj poslovanja. Poleg tega, da predava širom po svetu, v ZDA, Evropi in na Japonskem, ter je avtor več kot 50 znanstvenih del in 20 patentov, opravlja funkcijo predsednika poslovne šole Cotrugli Business Academy (CBA) v Zagrebu.

Ne poznamo univerzalne formule za vzbujanje motivacije pri sebi ali drugih, ampak če nam to uspe, lahko dosežemo skoraj vse.


Kliknite tukaj in preverite vsa aktualna izobraževanja s področja motivacije.

Komentarji